Przedłużamy rekrutację!

więcej

Przeniesienie z innej uczelni

więcej

Prawo

więcej

Psychologia

więcej
Dietetyka
więcej
Pedagogika
więcej
Kosmetologia
więcej
Studia podyplomowe Rekrutacja wystartowała
więcej

Dietetyka II stopnia

Kierunek Dietetyka z Certyfikatem "Studia z przyszłością" oraz Certyfikatem Nadzwyczajnym "Lider Jakości Kształcenia"

DIETETYKA - II STOPNIA

Tryb: stacjonarne i niestacjonarne

UWAGA! Nowość! Możliwość studiowania online

Czas trwania: 2 lata

Tytuł: magister

INFORMACJE OGÓLNE:

Studia II stopnia na kierunku Dietetyka przeznaczone są dla absolwentów I stopnia kierunków: dietetyka, technologia żywności i żywienia, zdrowie publiczne i pokrewnych, związanych z żywieniem, a także osób posiadających dyplom ukończenia innych studiów wyższych (pierwszego stopnia lub drugiego stopnia lub jednolitych magisterskich), którzy chcą poszerzyć swoją wiedzę z zakresu dietetyki.

Dietetyka jest dziedziną dynamicznie rozwijającą się w ostatniej dekadzie, a temat żywienia ludzi jest zawsze aktualny.

Kierunek ten jest dedykowany osobom, które pragną poszerzyć swoją wiedzę z zakresu dietetyki, wybierając jedną z czterech oferowanych ścieżek kształcenia.

ATUTY KIERUNKU

PRAKTYKA


Oprócz wiedzy teoretycznej studenci uczestniczą w zajęciach praktycznych w profesjonalnie urządzonych pracowniach specjalistycznych: dietetycznej, technologii żywności, laboratorium chemicznym.


PRESTIŻ


Studenci mogą odbywać staże i praktyki w renomowanych szpitalach i klinikach. Studia oparte są na Europejskim Systemie Punktów Kredytowych (ECT S), który umożliwia uznanie okresu studiów odbywanych w innych uczelniach w kraju i za granicą.


PEWNA PRACA


Program studiów oraz proponowane ścieżki kształcenia są opracowane zgodnie z najnowszymi trendami i osiągnięciami w dziedzinie dietetyki oraz odpowiadają zapotrzebowaniu na rynku pracy.


NOWOCZESNY PROGRAM


Studenci korzystają z profesjonalnego programu komputerowego dla dietetyków DietetykPro i Dietetico, które w łatwy sposób pozwalają stworzyć zaawansowane jadłospisy dietetyczne.


DOŚWIADCZONA KADRA


Wykwalifikowana kadra praktyków: lekarzy, dietetyków, psychologów.

ŚCIEŻKA KSZTAŁCENIA

ŻYWIENIE KLINICZNE

Opracowanie i zastosowanie u pacjenta klinicznego odpowiedniej diety jest integralną częścią procesu leczenia. W wielu jednostkach chorobowych dieta jest wręcz jedynym lekarstwem lub koniecznym dopełnieniem procesu leczniczego.

Prowadzenie racjonalnej terapii wymaga więc kompleksowej i aktualnej wiedzy na temat fizjologii i patofizjologii procesu odżywiania, leczenia dietetycznego i żywieniowego w różnych zespołach chorobowych i zaburzeniach zdrowotnych.

 

ABSOLWENT POSIADA KWALIFIKACJE I UMIEJĘTNOŚCI W ZAKRESIE:

  • poradnictwa dietetycznego, w zakresie racjonalnego żywienia człowieka chorego i zdrowego
  • opracowywania indywidualnych diet w zależności od jednostki chorobowej i potrzeb pacjenta

 

DIETETYK WIEKU DZIECIĘCEGO

Celem realizowanej ścieżki kształcenia jest przekazanie wiedzy teoretycznej i praktycznej dotyczącej postępowania dietetycznego w najczęstszych schorzeniach wieku dziecięcego oraz wpływu żywienia na stan zdrowia dziecka. Studia magisterskie z dietetyki przygotowują do wykonywania zadań w zawodzie dietetyka wieku dziecięcego, poradnictwa dietetycznego dla dzieci w różnym wieku, ze szczególnym naciskiem na kontakt z małym pacjentem i jego opiekunami.

ABSOLWENT POSIADA KWALIFIKACJE I UMIEJĘTNOŚCI W ZAKRESIE:

  • udzielania porad, konsultacji żywieniowej, układania indywidualnych jadłospisów
  • monitorowania stosowanego postępowania żywieniowego
  • prowadzenia szkoleń, warsztatów w zakresie prawidłowego odżywiania dzieci
  • prowadzenia spotkań edukacyjnych w tematyce żywienia dzieci w różnym wieku
  • współdziałania w pracach badawczych dotyczących żywienia

 

PSYCHODIETETYKA Z ELEMENTAMI OBESITOLOGII

Psychodietetyka kompleksowo ujmuje powiązania pomiędzy dietą, a zdrowiem czy chorobami dietozależnymi. Podkreśla rolę czynników psychologicznych w kształtowaniu się zachowań związanych z żywieniem, zmianą nawyków żywieniowych oraz podkreśla wpływ tych czynników na wybory konsumenckie czy rodzaj diety.

Program studiów magisterskich istotnie poszerza wiedzę studenta o całościową analizę przyczyn zaburzeń odżywiania tj. otyłość, anoreksja, bulimia, ortoreksja czy pregoreksja,  a także takich chorób jak cukrzyca, miażdżyca, choroby serca i wiele innych. Zwraca szczególną uwagę na czynniki psychologiczne, tj. np. niskie poczucie własnej wartości, nieumiejętność radzenia sobie z sytuacjami trudnymi.

 

ABSOLWENT POSIADA KWALIFIKACJE I UMIEJĘTNOŚCI W ZAKRESIE:

  • rozpoznawania psychologicznych czynników wpływających na sposób odżywiania się dziecka lub/osoby dorosłej
  • opracowania programu modyfikacji nieprawidłowych zachowań i nawyków żywieniowych
  • oceny stanu odżywiania
  • oceny sposobu żywienia
  • dobrania odpowiedniego postępowania profilaktycznego zapobiegającego chorobom żywieniowo-zależnym
  • prowadzenia edukacji żywieniowej dla różnych grup w społeczeństwie w celu stosowania profilaktyki oraz leczenia zaburzeń w odżywianiu
DIETETYKA W ODNOWIE BIOLOGICZNEJ I SPORCIE

Studia na kierunku Dietetyka, ścieżka kształcenia dietetyka w odnowie biologicznej i sporcie, mają na celu przygotowanie dietetyków do udzielania zaleceń dietetycznych wspomagających bioregenerację  a także porad żywieniowych dla sportowców trenujących różne dyscypliny sportowe zawodowo, jak i osób traktujących sport rekreacyjnie.

Program studiów magisterskich istotnie poszerza wiedzę studenta o wpływ odżywiania na stan zdrowia i zdolności do wysiłku. Ustalenie potrzeb żywieniowych zarówno ilościowych jak i jakościowych przed, podczas i po treningu, a także podczas zawodów. Uwzględnia również elementy psychologii, między innymi poszerza wiedzę na temat wpływu emocji i motywacji czy zastosowania coachingu w dietetyce sportowej.

 

 

ABSOLWENT POSIADA KWALIFIKACJE I UMIEJĘTNOŚCI W ZAKRESIE:

  • opracowywania i prowadzenia diet dla sportowców w różnych dyscyplinach sportu
  • przygotowania osoby aktywnej fizycznie do regeneracji organizmu po wysiłku
  • wspomagania procesu bioregeneracji
  • oceny stanu odżywiania
  • oceny sposobów żywienia i określenia potrzeb żywieniowych
DIET TRENER PERSONALNY

Tę ścieżkę kształcenia wyróżnia innowacyjne i nowatorskie podejście do pracy dietetyka, który może zaoferować kompleksową pomoc jako diet trener personalny w zakresie układania planów dietetycznych i treningowych w celu redukcji wagi, rekompozycji składu ciała, budowania mięśni, siły czy też wytrzymałości mięśniowej.

Studia na tej ścieżce kształcenia mają na celu przygotowanie Diet trenerów personalnych do pracy zarówno z klientem indywidualnym jak i z grupami osób w różnym wieku i o zróżnicowanym stopniu aktywności i sprawności fizycznej, do udzielania porad żywieniowych dla sportowców trenujących różne dyscypliny sportowe zawodowo, jak i osób traktujących sport rekreacyjnie.

 

 

Absolwent posiada kwalifikacje i umiejętności w zakresie:

  • oceny sposobów żywienia i określenia potrzeb żywieniowych osób w różnym wieku i o zróżnicowanym stopniu aktywności i sprawności fizycznej
  • oceny stanu odżywiania osób uczestniczących w treningu personalnym
  • opracowywania i prowadzenia diet dla klientów w różnym wieku i o zróżnicowanym stopniu aktywności i sprawności fizycznej
  • psychologicznych narzędzi motywacyjnych niezbędne w treningu personalnym

OPŁATY

CZESNE NA KIERUNKU DIETETYKA II STOPNIA:

Stacjonarnie 2700 / semestr

  • I rok 12 rat w wysokości 450 zł
  • II rok 6 rat w wysokości 450 zł i 4 raty w wysokości 675 zł

 

SPECJALNA OFERTA DLA ABSOLWENTÓW STUDIÓW I i II stopnia NASZEJ UCZELNI:

Stacjonarnie 2700 zł 2400 zł / semestr

  • I rok 12 rat w wysokości 450 zł 400 zł
  • II rok 6 rat w wysokości 450 zł 400 zł i 4 raty w wysokości 675 zł 600 zł

 

Niestacjonarnie/online - 2700 / semestr

  • I rok 12 rat w wysokości 450 zł
  • II rok 6 rat w wysokości 450 zł i 4 raty w wysokości 675 zł

 

SPECJALNA OFERTA DLA ABSOLWENTÓW STUDIÓW I i II stopnia NASZEJ UCZELNI:

Niestacjonarnie 2700 zł 2400 zł / semestr

  • I rok 12 rat w wysokości 450 zł 400 zł
  • II rok 6 rat w wysokości 450 zł 400 zł i 4 raty w wysokości 675 zł 600 zł

ZASADY REKRUTACJI:

Aby zostać studentem WSBiNoZ należy zdać maturę na poziomie podstawowym i złożyć komplet wymaganych dokumentów.

WYMAGANE DOKUMENTY:
  • oryginał/odpis dyplomu ukończenia studiów wyższych
  • kolorowe zdjęcie w formacie JPG o wymiarach 20mmx25mm, w rozdzielczości co najmniej 300 dpi na płycie CD/DVD
  • dowód osobisty do wglądu
  • aktualne orzeczenie lekarskie o braku przeciwwskazań do studiowania wystawione przez lekarza medycyny pracy (skierowanie na badania odbierzesz w Biurze Rekrutacji)-dietetyka, kosmetologia

created by: Strony Internetowe Łódź